KLASSIEKE AUTO’S

KLASSIEKE AUTO’S

26 SEPTEMBER 2007

Er is een groep autoliefhebbers die hun blad over de nog niet klassieke Volvo 480 ” Born Classic” noemen. De strekking is duidelijk. Met de nog wel iets oudere Volvo 300 serie, waarvan de eerste 3 bouwjaren zich nu legitiem klassieker mogen noemen, is voor mij hetzelfde aan de hand als voor de gelukkige bezitters van de 480 serie. leeftijd maakt niet alles uit bij de hobby van oude auto’s.

Belangrijk is of er een aardige en actieve vereniging is van liefhebbers van het model waarop je je autoliefde wil botvieren. Voor de Volvo 300 bestaat die vereniging, de Volvo300Club. (www. volvo300club.nl)

De tweede voorwaarde om als niet technische enthousiast met oude auto’s op pad te gaan is een volledig betrouwbare garage die er plezier in heeft om dit model op de weg te houden. bij echte klassieke auto’s is dat een te traceren netwerk, bij de Volvo 300 speelt zijn oorsprong als laatste volledig onder Nederlandse verantwoordelijkheid door DAF ontwikkelde wagen een rol. Er is een redelijk grote keuze aan echt aan de Nederlands DAF traditie en dus ook aan dit model verknochte garages in Nederland te vinden. DAt zijn overwegend garages die als DAF personenauto garage zijn begonnen of na 1962 jarenlang hebben gewerkt.

Mijn garage komt niet uit die traditie, het is de oudste Volvo garage (1928) van Nederland, Hardeman in Den Haag.

Niet met het echte DAF-enthousiasme dus, maar zo volstrekt betrouwbaar en degelijk.

Mijn Volvo 300 hobby begon volkomen utilitair. Ik werkte in het buitenland, voor mijn verlof perioden en voor de kinderen was een oudere Volkswagen Golf in Den Haag beschikbaar. Toen deze onherstelbaar was beschadigd besprak ik vervanging met Hardeman, die toevallig op het punt stond een Volvo 340 met handversnelling uit 1987 te slopen voor onderdelen. Voor Euro 225,- (nl Fl 500,-) had ik weer vervoer.

Wat direct opviel was hoeveel beter deze wagen op de weg lag dan de Volkswagen Golf II. De geschiedenis herhaalde zich toen mijn Mercedes E 220 werd gestolen in Den Haag