MANDELA VOOR ISRAËL

MANDELA VOOR ISRAËL

3 SEPTEMBER 2007

Mandela voor Israël is gaat er van uit dat het zionistische ideaal van een eigen Joodse staat werd ontwikkeld in een tijd dat kolonialisme geen vies woord was. De grote kansvoor dit idee kwam eerst bij het vredesoverleg na de eerste wereldoorlog in de eindfase van het Europese kolonialisme, en de realisatie kwam na de tweede wereldoorlog in de nadagen van het kolonialisme, maar voordat de onafhankelijkheidsstrijd echt was losgebarsten in het overgrote deel van de Europese kolonies. He leed dat de Joden in de Tweede Wereldoorlog was aangedaan verblinde de politici voor het vreemde feit dat niet de Duitsers en de Oostenrijkers voor dit leed een territoriale concessie werd afgedwongen, maar de aan dat leed geheel onschuldige Palestijnen.